Cum ingrijim plantele marturii de nunta? Instructiuni de intretinere si plantare

miri-planteaza-copac

Plantele oferite ca martuii pentru nunta, botez si alte evenimentele fericite, pot fi un simbol frumos al vietii , un cadou eco, original si chiar o speranta pentru un viitor mai “verde”.

Cum facem ca aceste mici plante sa traiasca si sa creasca cat mai armonios?

 

Plantele marturii de la DreamGardens sunt ambalate in ghivece mici, de 9, 10 sau 11 cm diametru. Cele mai multe dintre specii pot trai in acest ghiveci pentru o perioada de 6 luni- 1 an. Insa pe masura ce planta creste, se dezolvolta si radacina care are nevoie de mai mult spatiu si mai multe resurse. Astfel este indicat sa transplantati planta intr-un ghiveci mai mare sau sa o saditi in pamant. Cu cat planta are mai mult spatiu pentru radacini, cu atat va creste mai repede, mai armonios, mai sanatoasa.

Mutarea plantei intr-un ghiveci mai mare se poate face in orice perioada a anului, astfel:
  • Alegeti un ghiveci mai mare si de preferat un pamant bun, in functie de specie (pentru conifere, pentru plante cu flori, pentru plante suculente, etc).
  • Scoateti planta din ghiveciul existent, fara a sfarama balotul de pamant. Asezati planta in noul ghiveci si completati cu pamant. Presati bine pamantul in jurul radacinii si nu ingropati planta mai adanc decat a fost plantata initial.
  • Asezati ghiveciul intr-o zona cu cat mai multa lumina naturala. Udati o data la 2-3 zile in functie de cat de repede se usuca pamantul. Puteti citi si alte sfaturi de intretinere care se aplica plantelor in ghivece tinute in interior.

Transplantarea in pamant a plantelor la ghiveci, se poate face in orice perioada a anului, exceptand lunile cu temperaturi foarte scazute cand pamantul este inghetat. Se procedeaza astfel:

  • Sapati o gropa cu cativa centimetri mai mare decat ghiveciul plantei, pentru a putea introduce balotul de pamant cu usurinta. Presarati un strat de 5-6 centimetri de pamant afanat, fertil, la baza gropii.
  • Asezati balotul de pamant in groapa fara a acoperi planta mai mult decat a fost ingropata initial, fara a ingropa parti din tulpina sau frunze. Acoperiti spatiile ramase cu pamant, batatorind treptat si foarte bine in jurul radacinii, pentru a impiedica patrunderea aerului.
  • In primul an de la plantare, este necesar sa udati cu reguaritate plantele, in general o data la 1 saptamana sau chiar o data la doua-trei zile, in perioadele secetoase si de canicula.
  • Speciile de Molid, Brad, Pin, Larice, se adapteaza in general in orice tip de sol si rezista foarte bine iernilor geroase de la noi, fara a avea nevoie de protectie impotriva inghetului.

Instructiuni complete pentru sadirea plantelor aflate in ghivece, gasiti aici.

Rata de prindere pentru plantele cultivate in ghivece, este de peste 95%, daca plantele sunt udate cu regularitate. Daca nu locuiti la casa si nu aveti o gradina, puteti planta marturiile primite in parcul din apropierea casei sau in spatiul verde de langa bloc.

 

Planteaza o amintire!

 

Fie ca alegeti sa pastrati plantele in ghivece sau sa le saditi, ingrijiti cu atentie acesti mici copacei. Sunt amintirea vie a evenimentului la care ati fost martori si vor deveni in timp adevarati arbori. Deci nu uitati… o planta creste cu apa, lumina si putina iubire! ☺

Citeste mai mult despre plante marturii pentru nunta, botez!