Cum si cand plantam? Sfaturi pentru plantare.

copera plantare

Care sunt perioadele recomandate pentru plantare?

 

In general perioada ideala pentru plantare este aceea in care plantele se afla in afara sezonului de vegetatie.

Sezonul de vegetatie este intervalul de timp in care plantele sunt active si se realizeaza procesul de asimilatie clorofiliana, respectiv plantele se afla in una din urmatoarele etape: înmugurirea, înfrunzirea, înflorirea, fructificarea, coacerea, diseminarea semințelor, pierderea aparatului foliar.

Durata sezonului de vegetatie si a etapelor anuale de dezvoltare a  plantelor (fenozelor) difera de la o specie la alta si de la un teritoriu la altul in functie de altitudine si latitudine.  In general perioada de vegetatie pentru speciile adaptate climatic la noi in tara este perioada Martie-Aprilie pana in Octombrie- Noiembrie.

Este necesar ca plantarea sa se faca in afara sezonului de vegetatie ( primavara devreme si toamna tarziu) doar daca se achizitioneaza plante cu radacini nude, radacini goale, fara pamant.

Plantarea in sezonul de vegetatie  se poate face fara probleme pentru plantele cultivate(repicate) in ghivece, containere sau  plante cu balot compact, mare si bine impachetat in plasa de iuta sau sarma.

Daca plantati in perioadele de canicula si seceta  este absolut necesar sa acordati o atentie deosebita udatului.

Plante cu radacini goale, nude, fara pamanat

 

Este necesar ca plantarea sa se faca in afara sezonului de vegetatie ( primavara devreme si toamna tarziu).

Plantele cu radacini goale trebuie plantate cat de repede posibil. Daca din anumite motive aceste nu pot fi plantate imediat, radacinile plantelor trebuie acorperite astfel incat aerul sa nu patrunda si sa le usuce. Plantele pot fi tinute in locuri racoroase(beci, subsol, magazie) cu radacinile bine acoperite cu rumegus umed sau paie ude sau pot fi pastrate in vase cu apa. Daca perioada pana la plantare este mai mare de cateva zile este indicat sa sapati o groapa intr-un loc umbros si ferit de vant si sa le ingropati provizoriu, grupate, doar acoperind radacinile cu pamant.

Plante la ghiveci sau plante cu balot

 

Plantarea se poate face in orice perioada a anului exceptand lunile de inghet. Plantele in ghivece sau la balot trebuie udate zilnic in perioadele calduroase, mentinadu-se o umiditate constanta.

Rata de prindere pentru plantele cultivate in ghivece este in general de peste 90%. Plantele crescute in ghiveci sunt repicate de mai multe ori fiind mutate din ghivece mai mici, in ghivece mai mari in functie de creste, astfel incat radacinile sa nu fie niciodata sectionate si afectate.  Balotul este apoi  scos in intregime din ghiveci si radacinile isi continua cresterea in voie, adaptarea in noul sol fiind facila, rapida si sigura. Procesul  mai lung, mai dificil si mai costisitor justifica diferenta de pret intre plantele scoase din pepiniera in afara sezonului de vegetatie  pentru a fi transplantate pentru prima data si plantele cultivate in ghivece.

Locurile potrivite pentru plantat

 

Atunci cand alegeti locul de plantare trebuie sa tineti cont de urmatoarele criterii:

   • necesitatile speciei respective: expunerea la soare, semi-umbra sau umbra, calitatea solului.
   • Este de altfel foarte important sa luati in considerare dimensiunea plantei la maturitate si ritmul de crestere. Multe specii pot fi controlate ca forma si dimensiune prin tundere insa este indicat sa nu plantati specii care ating dimensiuni mari, foarte aproape ( 50cm-1m) de  ziduri, garduri, zone cu pavaj, constructii de orice fel.
   • Atunci cand plantati in grupuri, trebuie sa luati in considerare si o distanta suficienta intre o planta si alta, pentru a asigura fiecareia conditiile optime necesare unei dezvoltari sanatoase.
   • Trebuie respectate reglementarile  legale cu privire la distantele minime de plantare fata de proprietatile si drumurile publice.

Cum plantam corect?

 

La orice plantare este indicat sa alegeti mai intai locul potrivit, sa masurati cu o ruleta balotul sau ghiveciul, sa sapati groapa la dimensiunea necesara, sa afanati si fertilizati pamantul, sa udati generos peretii locului sapat si apoi sa pregatiti plantele, indepartand ghivecele sau ambalajele balotului.

Este foarte important sa nu ingopati plantele mai mult decat au fost ingropate initial. Urmariti cu atentie punctul pe tulpina pana la care balotul a fost acoperit initial cu pamant si pastrati acest nivel.

Dupa plantare udati generos plantele abia fixate.

Plante in ghivece

Ghivecele trebuie indepartate astfel incat balotul sa nu fie sfaramat, evitand desprinderea pamantului de pe radacinile plantei. Daca ghiveciul nu iese cu usurinta si daca dimensiunea plantei va permite, este mai usor sa culcati ghiveciul orizontal la nivelul solului si sa presati apasand cu piciorul containerul de jur imprejur.  Daca nu reusiti nici in acest mod, este indicat sa taiati ghiveciul cu o foarfeca sau un cutit pentru a nu sfarama balotul. In cazul in care radacinile au crescut  prin gaurile de scurgere ale ghiveciului, le puteti taia cu o foarfeca. Veti incuraja astfel crestere si regenerarea lor.

Sapati o gropa cu aproximativ 20-40 centimetri mai mare decat  ghiveciul sau balotul plantei si presarati un strat de 10-15 centimetri de pamant afanat fertil pe fundul gropii.

Asezati  balotul in groapa fara a acoperi planta mai mult decat a fost ingropata initial, fara a ingropa parti din tulpina sau frunze.  Acoperiti spatiile ramase cu pamant, batatorind treptat si foarte bine pamantul pentru a impiedica patrunderea aerului la radacina. Tasarea solului se face mai greu daca pamantul este foarte umed, fiind indicat sa evitati plantarea in zilele cu ploaie abundenta.

Deasupra pamantului bine batatorit, se mai aseaza un strat de cativa centimetri de pamant afanat pentru a ajuta la retinerea umezelii in sol.

Plante la balot

Pentru ambalarea si invelirea plantelor extrase cu balot se folosesc in general materiale si ambalaje biodegradabile cum ar fi panza sau tesatura de iuta, plasa de sarma. In acest caz materiale care sustin balotul pot fi ingopate cu tot cu balot, fiind suficient sa le sectionati din loc in loc cu o foarfeca.

Daca balotul este insa impachetat cu materiale nedegradabile sau greu degradabile, plastic, rafie sau orice derivat, este indicat sa asezati balotul in groapa si apoi sa trageti sau sa taiati cu grija ambalajul, indepartandu-l  fara a sfarama balotul si a deranja radacinile.

Pentru plantele cu balot compact, bine legat, se respecta aceleasi reguli  si etape ca la plantarea plantelor crescute in ghivece.

Plante cu radacini nude

Este necesar sa  efectuati mocirlirea si fasonarea radacinilor. Reinoiti taieturile radacinilor  si hidratati-le introducandu-le in apa (daca planta nu a fost pastrata in apa pana la momentul plantarii).

Sapati o gropa cu aproximativ 10-20 centimetri mai mare decat  voumul radacinilor si presarati un strat de 10-15 centimetri de pamant afanat fertil pe fundul gropii. Este indicat sa adugati si 3-5 Kg mranita, gunoi de grajd fermentat (cel putin doi ani).

Asezati radacinile in groapa  intr-o pozitie cat mai naturala, fara a le presa si acoperiti spatiile goale dintre radacini cu pamant sfaramat marunt si afanat batatorind treptat si foarte bine pamantul pentru a impiedica patrunderea aerului. Deasupra pamantului bine batatorit, se mai aseaza un strat de cativa centimetri de pamant afanat pentru a ajuta la retinerea umezelii in sol. Nu ingropati planta mai mult decat a fost ingropata initial.

In primul an de la plantare trebuie sa acordati o atentie sporita plantelor. Este necesar sa udati cu reguaritate plantele, in general o data la doua zile sau chiar in fiecare zi, in perioadele secetoase si de canicula.

In aceasta perioada de adaptare, veti observa mai putine transformari ale plantei la suprafata solului, cresterile avand loc in sol, la nivelul radacinilor. In urmatorul an, odata adaptate si bine inradacinate, plantele vor avea cresteri semnificative capatand un aspect din ce in ce mai sanatos si viguros iar nevoile de intretinere scad.