Taieri de formare si taieri de intretinere la plante ornamentale lemnoase

tunderi-conifere

Producerea puietilor de plante lemnoase indiferent de scopul utilizarii lor (ornamental sau forestier) trebuie sa urmareasca in afara de indeplinirea unor caracteristici dimensionale standardizate si anumite forme ale coroanelor, tulpinilor si radacinilor.

In acest scop apare frecvent necesitatea aplicarii unor taieri de formare a coroanei, tulpinei si a sistemului radicular, pentru a corespunde scopului pentru care au fost produse aceste plante si in mod direct ne referim la cel ornamental.
O planta lemnoasa este alcatuita din tulpina (partea aeriana, supraterana) si radacina (partea subterana). Tulpina la randul ei se imparte in:

  • trunchi – portiunea cuprinsa intre colet si prima ramura;
  • coroana – ansamblul ramurilor de la limita superioara a tulpinii si pana la varf;
  • axul tulpinii -prelungirea trunchiului in coroana;
  • sageata – ramura de prelungire a axului;

Operatiunile tehnice de formare a trunchiului si coroanei se aplica la anumite categorii de plante ornamentale lemnoase. Aceste operatiuni se fac diferentiat in functie de:

  • portul fiecarei specii in parte;
  • de modul de amplasare al plantei in cadrul spatiului verde realizat: solitar, in grupuri sau garduri vii;

In cazul puietilor ornamentali folositi in spatiile verzi, taierile de formare a trunchiului si coroanei constituie o practica obisnuita, necesara si deosebit de importanta.

Asa a aparut si arta TOPIARY, ce poate fi definita ca practica horticola de a aranja plantele ornamentale prin operatiuni de tundere/taiere si formare, cu scopul de a crea si mentine forme, geometrice bine definite ( cub, piramida, sfera etc) sau fanteziste. Topiary cuprinde o serie de tehnici de sculptura vie, iar originea acestei arte se trage din vremurile antice romane si grecesti, dezvoltându-se de-a lungul timpului pe toate continentele si fiind practicata din ce in ce mai mult, in special in cadrul gradinilor formale.

Marimea si densitatea coroanei, inaltimea trunghiului, sunt caracteristi ale plantelor impuse in general de scopul urmarit. Cel mai adesea scopul dorit este efectul decorativ in spatiile verzi si inflorirea bogata la speciile cu flori. Aceste caracteristici nu pot fi obtinute decat prin taieri de formare incepute inca din pepiniere si adeseori continuate dupa plantare.

Prin selectarea ramurilor si prin reglarea cresterii lor se pot obtine forme care sa difere uneori complet de habitusul (infatisarea, aspectul exterior) natural al speciei  si care sa satisfaca cat mai deplin preferintele noastre estetice, ca in imaginea de mai jos.

Taierile de formare necesare pentru pozitionarea ramurilor, stimularea sau atenuarea cresterii lor, indesirea sau rarirea coroanei etc. se aplica avand in vedere legile de crestere ale arborilor si arbustilor. Potrivit acestora, la plantele lemnoase tinere cresterea se manifesta cu cea mai mare vigoare in partea superioara a coroanei si mai ales la ramurile care detin o pozitie vericala sau aproape verticala. Lasate in voie, aceste ramuri se alungesc mult in dauna celor dinspre baza coroanei.

Daca se urmareste sa se obtina o forma globulara, este necesar sa se franeze cresterea activa a ramurilor dinspre varf si sa se stimuleze alungirea celor din treimea mijlocie.

Vigoarea de crestere la o ramura poate fi atenuata prin scurtarea ei mai mult ( uneori repetat ) sau prin aplecarea si ancorarea ei intr-o pozitie mai mult sau mai putin orizontala. Dimpotriva, pentru a stimula alungirea unei ramuri, se taie o portiune mai mica din varf sau se ancoreaza intr-o pozitie apropiata de vertical. In acest fel se procedeaza frecvent pentru reglarea cresterii ramurilor in vederea obtineri unor coroane cu forme estetice, decorative.

Tunderile de intretinere se fac abia dupa ce se indeplinste scopul ornamental urmartit, dupa ce s-a obtinut forma dorita. Tunderile de intretinere se fac in general o data pe an, primavara sau toamna in functie de specie. La acest tip de tundere, ramurile plantelor se taie in general cu o lungime egala cu cresterea din anul respectiv, scopul taierii fiind acela de a mentine forma dorita si de a regenera lastarii de la extremitatile plantei. Astfel planta va avea o corona mai deasa si mai compacta, un aspect mai sanatos si o nuanta de verde mai intensa.

Puteti citi in continuare instructiuni complete pentru taieri/ tunderi la plante de gradina ornamentale, in functie de specie si modul de amplasare in cadrul spatiului verde aflat in ingrijire.