Cum tundem plantele (garduri vii, foioase, rasinoase, conifere, plante cataratoare)

tunderi-primavara

 

Taieri de primavara, taieri de toamna, cum procedam?

   Operatiunile tehnice de formare a trunchiului  si coroanei se aplica la mai multe categorii de plante ornamentale lemnoase. Taierile de formare si intretinere se fac in functie de caracteristicile fiecarei specii si in functie de modul de amplasare al plantei in cadrul spatiului  verde realizat: solitar, in grupuri  sau garduri vii. 

Cum tundem gardul viu? Taieri/tunderi la garduri vii.

 

Gardurile vii pot fi realizate din arbusti de foioase sau rasinoase.

Dintre speciile de foioase cele mai intalnite in compozitia gardurilor vii sunt: Buxusul (cismir), Spiraea (cununita), Ligustrum Vulgare (lemnul cainesc), Deutzia, Weigela, Forsythia, Berberis (dracila), Pyraqcanta (catina ormanemntala), Philadelphus (iasomia), Physocarpus, Kerria japonica (Teisor), Potentila, Buddleja (liliacul de vara), Syringa (Liliac), Chaenomeles (gutuiul japonez), Tamarix (catina rosie), Hibiscus, Lavandula (levantica), carpen, fag etc.

Gardurile vii din rasinoase pot fi alcatuite din specii ca: Thuja (tuia), Chamaecyparis (chiparos), Taxus (tisa), Juniperus Stricta (ienupar stricta), Juniperus Skyrochet (ienupar skyrochet ), Molid etc.

Pentru formarea si intretinerea gardurilor vii sunt necesare lucrari de taiere a acestora. In primii trei, patru ani de la plantare, la gardurile vii se aplica taieri pentru obtinerea formelor dorite.

Aceste taieri se fac de regula la gardurile din foioase primavara si toamna, primavara dupa ce a trecut pericolul de inghet (aprilie, mai) si toamna in septembrie, octombrie (cand a trecut arsita din timpul verii).

In primavara ramurile se scurteaza la o lungime de 10-15 cm ( 3-4 muguri), cu aceasta taiere se stimuleaza si indesirea plantelor care alcatuiesc gardul viu, iar  planta isi consolideaza si radacina. Toamna se tund doar varfurile nelignificate ale gardului viu, care ar ingheta in timpul iernii. Aceasta operatiune se executa in primii trei – patru ani in cazul gardurilor vii, in functie de dimensiunile pe care le-au avut plantele initial, la plantare.

Cand gardul s-a indesit, ramurile plantelor se intrepatrund si a ajuns la inaltimea dorita, se executa doar lucrarile de intretinere  ale acestuia. Aceste lucrari constau in tunderea  anuala a gardului viu, mentinindu-se inaltimea sau forma dorita. Tunderea de intretinere include si tunderea pe partile laterale ale acestuia mentinindu-se nu numai inaltimea dorita ci si latimea.

Atentie!

  • La  gardurile vii alcatuite din  plante care infloresc primavara devreme (ex: cununita, forsitia, iasomia) taierile de intretinere se vor face dupa inflorire ( daca vreti sa va bucurati de o inflorire bogata a plantelor). La bordurile de levantica in lunile martie –aprilie,  se scurteaza o treime din ramuri pana la partea lignificata.

  • La gardurile realizate din rasinoase (inlcusiv conifere), taierile de formare si de intretinere se fac cam o singura data pe an, in luna mai, aceasta nefiind totusi o regula deoarece ritmul de crestere la rasinoase este diferit in functie de specie.

  • Coniferele cu forma columnara (tuia smaragd, tuia columna, ienuparul stricta, ienuparul skyrochet, tisa columnara etc), se corecteaza in primii ani doar in cazul unor greseli de crestere semnificative. De regula la acestea cresterile sunt normale si nu se efectueaza nici un fel de taieri/tunderi. Dupa formare se tund plantele cu ajutorul unui foarfece de  taiat gard viu (mecanic sau electic) pentru a stimula indesirea plantelor. Scurtarea anuala a ramurilor se va face daca vrem sa mentinem gardul la o anumita inaltime.

Plante amplasate solitar sau in grupuri

 

Si in cazul plantelor amplasate soitar sau in grupuri, efectuarea taierilor  de formare cat si de intretinere este neceara, in special la arbustii de foioase.

Tunderi la foioase

 

In imaginea de mai jos aveti un exemplu pentru taierea de primavara aplicata la un arbore foios de Coleuteria Paniculata amplasat solitar.

In cazul arbustilor de foioase, in  al doilea an de la plantare, pentru a obtine o planta  sanatoasa, cu multe ramuri (o tufa deasa) se aplica tunderi de formare. Toate ramurile plantei se scurteaza de la 10-15 cm de la sol, in vederea indesirii acesteia,  repetandu-se operatiunea si in urmatorii ani  pana la obtinerea unei tufe  sanatoase, cu multe ramuri viguroase.

Exemplu: tunderea in primavara a unei plante de Spiraea – Cununita.

Aceasta operatiune se executa din nou cam o data la 5 ani pentru intinerirea plantei. Aceste taieri  se efectueaza dupa ce a trecut pericolul de inghet, primavara devreme la specii ca:

Buddleja – liliacul de vara; Berberis – dracila ; Cornus – corn; Chaenomeles – gutuiul japonez; Deutzia;  Euonymus – salba moale;  Kerria – teirsor ; Pyracanta – catina ornamentala; Physocarpus; Philadelphus – iasomia; Potentila; Tamarix- catina rosie; Weigela -dervilla etc

Atentie!

In cazul speciilor care infloresc primavara devreme precum Forsythia-forsitia,  Philadelphus – iasomia, Spiraea-cununita, Syringa- liliac, Viburnum- bulgarele de zapada, taierile de formare a coroanei  se fac dupa inflorire.

Nu se fac  taieri la: Hydrangea –hortensie; Rhododendron; Azalea, decat daca au ramuri uscate, varfuri degerate.

Taieri/ tunderi la rasinoase/conifere

 

Rasinoasele in general necesita taieri de tundere mai rar, intrucat au forme mai regulate. Insa daca tunderea se doreste a fi facuta, aceasta operatiune nu afecteaza in nici un caz cresterea si dezvoltarea lor.

Din contra, daca sunt ramuri care se  dezvolta mai mult,  acestea se scurteaza la  nivelul coronamentului  fara nici o problema. Daca vrem sa le mentinem la o anumita inaltime se scurteaza varfurile plantei la inaltimea dorita. Rasinoasele de talie mare care sunt plantate intr-un spatiu mai mic, se  pot tunde de jur imprejur acest lucru ducand la indesirea coroanei si obtinerea unor forme foarte frumoase.

Aceasta operatiune se poate face la o anumita perioata de timp, 2-3 ani, la majoritatea rasinoaselor fiind chiar indicata intrucat  duce la indesirea coronamentului.

Suporta foarte bine tunderea speciile de Tuia, Ienupar, Chiparos, Tisa, Pin, Larice, Molid, Duglas, Brad. Doar ca, operatiunea, dupa cum s-a mai spus, trebuie facuta dupa trecerea perioadei de inghet si in afara perioadelor de arsita puternica (primavra devreme sau toamna tarziu)

Taieri la plante cataratoare

 

O alta categorie o reprezinta plantele cataratoare precum: Lonicera – caprifoi;  Hedera – iedera; Champis – luleaua turcului; Wisteria-glicina; Parthenocissus -nvita de canada.

Exemplu: Tunderea unei plante cataratoare de Champis Radicans – Luleaua turcului.

In primii ani acestea trebuie tunse pentru a forma un numar mare de lastari, fiind capabile   sa  acopere  suprafete mari de pergole, garduri etc. Dupa ce au atins dimensiunile dorite se mai tund doar in cazul in care vrem sa le stopam cresterea.

Pont: Folositi parti din tulpinile taiate pentru a forma butasi si a inmulti plantele de foioase prin metoda de inmultire pe cale vegetativa.