Instructiuni pentru insamantare si intretinere gazon.

incoltirea-ierbii

Atunci cand porniti la amenajarea gradinii pe cont propriu si doriti sa semanati gazon, pentru a obtine un gazon bogat si sanatos este esential sa respectati etapele corecte ale insamantarii gazonului.

I. Alegerea tipului de gazon si a perioadei de semanare.

 

  • Perioadele ideale pentru insamantare gazonului sunt:

• insamantarea de primavara ( Aprilie, Mai). Insamantarea primavara duce la cea mai rapida crestere a gazonului, caldura ajuta la germinarea mai usoara a semnintelor.

• insamantarea de toamna ( Septembrie, Octombrie). Insamantarea de toamna are ca avantaj rezistenta mai buna a gazonului la frig decat la caldura mare si lipsa de umezeala. De altfel, buruiana invadeaza mai putin toamna decat primavara.

In aceste perioade temperatura medie zilnica este de 10 – 18 oC, fiind temperatura optima de rasarire a speciilor de iarba. Temperaturile in afara acestui interval prelungesc perioada de germinatie a semintelor iar la temperaturi maxime de peste 30 oC si sub 5 oC germinatia semintelor este oprita.

Gazonul poate fi semanat si in Martie, Iunie, Iulie, August, Noiembire, daca conditiile sunt favorabile. Nu se poate semana atunci cand exista pericolul de inghet. De altfel se evita zilele de canicula si seceta. Indiferent de perioada in care se face insamantarea este obligatoriu sa asigurati umiditate necesara solului pentru germinare. Semanarea este ideala atunci cand pamantul este cald, nu este indicat sa semanati dupa ploaie sau vant.

  • Tipul de gazon se alege in functie de scopul utilizarii si de conditiile de mediu.

Gazonul seminte din comert este in general amenstec de mai multe specii, cele mai intalnite fiind: RayGrass englezesc, Agrostis, Poa, Festuca. In functie de scopul utilizarii si conditiile de mediu aceste specii sunt prezente in diverse concentratii.
In ceea ce privesc conditiile de mediu gazonul poate fi:

• gazon pentru umbra – destinat zonelor cu umbra, unde umezeala este mai ridicata.
• gazon pentru soare puternic – se recomanda gazonul rustic mediteranean.

In functie de scopul utilizarii, tipul semintelor de gazon se poate alege dupa cum urmeaza:

• Gazon sport – pentru folosire intensa, rezistenta la calacare. Este recomandat daca aveti copii, animale de companie si daca veti practica diverse activitati de relaxare in gradina, calcand constant gazonul.
• Gazonul rustic – pentru toate tipurile de sol.
• Gazonul estetic , ornamental – gazonul englezesc(Ray Grass).

II. Pregatirea terenului pentru semanat.

 
Pregatirea terenului se face cel putin cu o saptamana inainte de semanare pentru ca pamantul sa se taseze de la sine si sa favorizeze nivelarea.

• Curatarea terenului- se indeparteaza de pe suprafata de insamantat toate obiectele nefolositoare( pietre, resturi vegetale, resturi de la constructie, lemn, metal, stricla, etc) si se aduce terenul la cota de nivel dorita. Se face aport de pamant fertil  daca este cazul sau se executa decopertarea terenului.

• Decopertarea suprafetei – este necesara daca nivelul solului este mai ridicat decat cel dorit si calitatea acestuia este slaba. Alfel decopertarea nu este necesara. Daca suprafata ce trebuie decopertata si nivelata este mare, aceste operatiuni se executa mecanizat cu ajutorul incarcatoarelor frontale.

• Ierbicidarea – Se ierbicideaza suprafata de insamantat elimnind astfel vegetatia existenta. Pentru eficienta maxima, buruienile nu trebuie sa depaseasca 10-15 cm. In general se folosesc ierbicide pe baza de Glifosat care permit semanarea dupa 3 saptamani. Respectand concentratiile de pe ambalaj, ierbicidul se pulverizeaza cu o pompa pe toata vegetatia existenta. Acesta este transportat prin seva plantelor din frunze spre radacini si vegetatia dispare in aproximativ 15 zile. Buruienile mari se smulg cu tot cu radacina. Pentru o eficienta sporita ierbicidarea se poate repeta la 10-14 zile, daca mai raman semint germinate in sol.

III. Pregatirea propriu zisa a solului.

 

• Fertilizarea – se feritlizeaza solul adaugand adosuri de pamant sau folosind ingrasaminte. Pentru pamant greu argilos se adauga tuba (5-10litri/m2) si nisip(1 cm grosime). Pentru pamant usor sau nisipos se adauga turba (5-10litri/m2) si pamant argilos( 3 cm).

In functie de calitatatea solului se face fertilizarea de fond folosind ingrasaminte pe baza de fosfor si potasiu (5-10kg/100m2). Aprovizionarea solului cu cele doua elemente este indicata cand analizele de laborator indica un continut de 0,25 g P2O5 si 0,25 – 0,30 g K2O la 100 g sol uscat. Incorporarea ingrasamintelor se face manual cu sapa si grebla pe suprafete mici, iar pe suprafete mari se poate folosi freza.

• Nivelarea terenului – Se sapa solul cu cazmaua sau cu motocultorul cu freza rotativa, la o adancime de 20cm. Se egalizeaza cu lopata, se niveleaza cu grebla, se sparg bulgarii de pamant.

• Se taseaza pamantul cu un tavalug si apoi se grebleaza din nou. Se realizeaza aceasta operatiune de mai multe ori. Este important ca pamantul sa fie afanat pe o adancime de 2-3 cm.

• Aceste lucrari se realizeaza cand vremea este buna si solul uscat. Daca se monteaza un sistem de irigatie ingropat, acesta trebuie instalat inaintea nivelarii.

IV. Semanarea

 

In general cantitatea de semnite folosita este de 50gr/m2, aproximativ 3-5 kg la 100m2.

  • Este ideal ca semanarea sa se faca intr-o zi fara vand, cand pamantul este cald, nu inainte sau dupa ploaie. Se poate face manual, imprastiind semenitele cu mana la 1 -1,2 m deasupra solului sau mecanizat cu semanatori speciale
  • Daca folositi o cantitate prea mica de seminte durata de rasarire a gazonului este prelungita, favorizand si lansand timp cresterii buruienii. Daca se imprastie o cantitatea prea mare de seminte, se poate produce sufoacarea reciproca a firelor de iarba si aparitia Fusarium-ului, boala ce poate sa omoare suprafete consistente de gazon.
  • Daca semanati manual este bine sa amestecati semintele cu nisip si se impartiti cantitatea in parti egale. Ca si masura de prevenire a insectelor puteti amesteca semnitele cu insecticid anti furnici. Semintele se imprastie incucisat jumatate de cantitate intr-un sens si jumatate in celalalt pentru ca trecerile sa fie suprapuse. Se distribuie o cantitate mai mare de seminte pe marginile suprafetei pentru a obtine un efect de bordura.

  • Dupa imprastiere semnitele se incorporeaza cu grebla pana se acopera cu 1-2 cm pamant, aceasta fiind adancimea de semanare.
  • Pentru ca semintele sa intre bine in contact cu solul si sa nu ramana goluri de aer care pot duce la uscarea lor, se efectueaza tavalugirea solului dupa semanare. Tavalugirea se face avand grija sa nu lasati urme la intoacrere, cu tavalugi  de diverse marimi si greutati, 50-70 kg pentru suprafete mici, pana la 300-400kg pentru suprafete rezidentiale mari.

V. Udarea

 

  • Pentru o buna germinare a semintelor,  in primii cativa centimetri de sol , trebuie mentiunuta o umezeala constanta si moderata fara ca terenul sa balteasca.
  • Imediat dupa plantare se iriga suprafata, prin aspersie foarte fina, pana cand pamantul devine umed, fara a-l tasa si fara a lasa apa sa balteasca. In primele doua saptamani este necesar sa irigati de doua ori pe zi dimineata si seara. Udarea de seara trebuie sa fie mai consistenta. Dupa primele doua saptamani cand iarba incepe sa rasara puteti uda o singura data pe zi, seara, crescand cantitatea de apa.
  • In perioada de vara, gazonul se uda obligatoriu de doua ori pe zi, dimineata (pana in ora 8 ) si seara (dupa ora 19.00- 20.00).

VI. Prima tundere

 

Prima tundere a gazonului se face cand acesta ajunge la inaltimea de 8-10cm. La prima tundere gazonul se tunde cam la jumatatea cresterii, aproximativ 5-6cm. Abia inradacinate firele de iarba sunt sensibile la smulgere, trebuie astfel sa folositi o masina de tuns cu lamele foarte bine ascutite. Urmatoarea tundere se va efectua la distanta de 8-10 zile.

Odata inradacinat gazonul se tunde o data pe saptamana ( primavara si toamna cand cresterea este mai rapida )sau la maxim 10-15 zile vara. Pentru intretinerea curenta gazonul se taie 1/3 din lungime toatala a firelor de iarba. Pentru  ca gazonul sa reziste peste iarna, se face o tundere mai inalta (5-6 cm) la inceputul lunii noiembrie, fiind ultima tundere.