Idei de amenajare pentru gradina de legume

coperta
Daca doriti sa consumati produse eco din propria gradina, sa cresteti plante, fructe si legume in mod natural, fara substante chimice, este bine ca la amenajarea spatiului verde sa alocati spatiu pentru gradina de legume. Desi la noi, in mod traditional, gradinile de legume sunt organizate in straturi si brazde, exista nenumarate medote si idei de a amenaja o gradina de legume fertila si productiva intr-un mod foarte decorativ, intr-un spatiu limitat, foarte bine organizat si usor de intretinut.

Un mod de a organiza foarte bine gradina de legume si de a castiga spatiu este realizarea paturilor ridicate de pamant pentru cresterea legumelor. Aceste paturi ridicate pot fi construite in general usor, in cateva ore si constituie un suport foarte eficient pentru cultivarea legumelor.

Pregatirea si amenajarea zonelor pentru cultivarea legumelor

  • Nivelati, indepartati pietrisul si burienile de pe zonele unde urmeaza sa amplasati paturile de legume.
  •  Inainte de a monta patul de legume, asezati pe suprafata solului folie agicola sau material geotextil pentru a proteja zona de patrunderea daunatorilor.
  • Orienteaza patul de legume de la nord la sud, pentru a maximiza expunerea la soare si aseaza spre nord plantele care cresc mai inalte.
  • Asigurati-va ca suprafata pentru amplasarea paturilor de legume este la un nivel usor mai inalt, pentru a permite drenajul mai departe de container.

Construirea paturilor de gradinarit

Paturile ridicate pentru gradinarit, pot fi construite din lemn, piatra, beton, sipci, tabla, boltari, sticla sau orice materiale de constructii aveti in gospodarie.

Paturile pentru gradinarit pot fi de orice dimensiune atat timp cat respecta dimensiunea de 15-30 cm in adancime, pentru ca plantele sa aiba suficient loc pentru dezvoltarea radacinilor.

Pentru realizarea paturilor de gradinarit din lemn, construiti rame dreptunghiulare sau patrate folosind scanduri de cel putin 4-5 cm grosime. Asigurati-va ca scandurile au aceeasi latime si folositi suruburi sau cuie pentru a le imbina la colturi.

Calitatea solului

Dupa construirea ramelor umpleti aceste cadre cu pamant fertil lasand 1-2 cm pana la marginea de sus si apoi plantati.

Puteti creste fertilitatea si calitatea solului  daca amestecati pamantul din gradina cu compost ( material organic obtinut din compostarea bălegarului de la bovine, ovine, cabaline, gunoiului de pasare, resturilor vegetale, paie, fân, resturi de la curăţatul pomilor, coarde de vita de vie, fire de lâna,  fulgi de găina, cenuşa de lemn, resturi de fructe si legume).

Puteti de asemenea adauga vermiculita. Vermiculita horticulturala are excelenta proprietate de a imbunatati aeratia solului si a retine in acelasi timp umiditatea si nutrientii, pentru a realiza un stocaj tampon, ce poate hrani plantele in ritmul in care ele asimileaza apa si nutrientii, conducand la cresteri maximale.

Sisteme de irigatie

Puteti uda straturile de legume dimineata sau seara, folosind un furtun de gradina, insa aceasta activitate poate fi consumatoare de timp si poate insemna risipa de apa.

O opţiune mai practica si mai economică este un sistem de picurare, care implică tuburi mici, ce sunt plasate pe parcursul paturilor de gradinarit, la radacina plantelor si care uda plantele incet, alocand cantitatea necesara de apa fiecareia.

Puteti realiza un adevarat proiect de design prin amplasarea paturilor de legume. Pentru un aspect cat mai ordonat si mai ingrijit, intre paturile de gradinarit se poate planta gazon, se poate aseza pietris sau rumegus.

In aces mod puteti realiza in gradina zone cu flori sau orice tip de plante  ornamentale de dimensiuni mai mici.