Gradini formale. Arta amenajarii gradinilor.

Schonbrunn-Gradina

Gradinile in stil formal sunt gradini clasice, caracterizate prin simetrie si linii drepte, alei ce delimiteaza cu exactitate spatiul.  Este cel mai curat stil al design-ului de gradini. Fiecare element este perfect aliniat si incadrat, creand un spatiu linistit si contemplativ.

In gruparile si aranjamentele de plante se folosesc toate formele: cercuri, patrate, romburi, linii curbe, etc.  Sunt des folosite plantele tunse si sculpturile de plante, gradinile fiind decorate cu statui, pontoane, terase, iazuri, lacuri.

Desi istoria gradinilor formale, geometrice, s-a tesut in jurul marilor castele si a scolilor franceze, acest stil de amenajare peisagera este foarte usor de adaptat si folosit in gradinile contemporane, moderne.

Gradini publice in stil formal

 

Gradina publica Marea Britanie, Sudeley Castle:

Tufisurile si  gardurile vii sunt perfect tunse si intretinute.

Gradina Suedely
Drummond Castle Gardens,  Schotland:
Gradinile formale nu sunt neaparat gradini sobre, se folosesc si ronduri de flori colorate insa de cele mai multe ori acestea sunt incadrate de borduri si garduri vii.
Gradini in Drummond
Gradina formala in Franta, Valea Loirei:
Gradinile Valea Loirei
Gradina publica Kilmainhamm, in Dublin:
Plantele folosite sunt preponderent rasinoase, speciile vesnic verzi ca Buxus, Tisa, Thuja, Chamaecyparis, Juniperus, fiind omniprezente.
Gradinile publice Versailles, Franta:
Gradina publica in Thailanda, stil formal:
Gradinile Palatului Schonbrunn, Germania:
 O frumoasa gradina formala in Lotusland ST. Barbara:

Gradini private in stil formal

 

Liniile drepte si elementele simple pot fi foarte bine transferate in gradinile mici, combinand gardurile vii cu plantele Topiary, cu zone de pietris si alei.